anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nagrywarka Sony Optiarc [AD-7191A-0B] LightScribe

ziolo92
Początkujący

Nagrywarka Sony Optiarc [AD-7191A-0B] LightScribe

Witam. Mam problem z nagrywarka Sony Optiarc LightScribe. Otóż od kilku dni mój komputer nie czyta płyt oraz przestał wykrywać mój sprzęt. Zauważyłem jeszcze że komputer wykrywa Stacja dyskietek 3,5A, a tego sprzętu wogóle nie mam w komputerze Nie wiem dlaczego tak się stało i prosiłbym o szybką pomoc. Z góry dziękuje.

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
gggrzybowscy
Użytkownik

ziolo92 napisał(a):

Witam. Mam problem z nagrywarka Sony Optiarc LightScribe. Otóż od kilku dni mój komputer nie czyta płyt oraz przestał wykrywać mój sprzęt. Zauważyłem jeszcze że komputer wykrywa Stacja dyskietek 3,5A, a tego sprzętu wogóle nie mam w komputerze Nie wiem dlaczego tak się stało i prosiłbym o szybką pomoc. Z góry dziękuje.

Najprawdopodobniej nagrywarka nawaliła na dobre i nie opołaca się naprawiać tylko wstawić nową.Też tak niedawno miałem.Dziś dobre nagrywarki kosztują 100 120 złotych.Niektóre nie wytrzymują nawet dwóch lat.Moją wymienili mi na nową bo miała jeszcze tydzień ważnej gwarancji.Zależy na jaką się trafi.Na szcaęście minęło już dwa lata i do tej pory LG spisuje się bardzo dobrze.Nagrywam dużo płyt.
Pozdrawiam-Eugeniusz.

ziolo92
Początkujący

gggrzybowscy napisał(a):

ziolo92 napisał(a):

Najprawdopodobniej nagrywarka nawaliła na dobre i nie opołaca się naprawiać tylko wstawić nową.Też tak niedawno miałem.Dziś dobre nagrywarki kosztują 100 120 złotych.Niektóre nie wytrzymują nawet dwóch lat.Moją wymienili mi na nową bo miała jeszcze tydzień ważnej gwarancji.Zależy na jaką się trafi.Na szcaęście minęło już dwa lata i do tej pory LG spisuje się bardzo dobrze.Nagrywam dużo płyt.
Pozdrawiam-Eugeniusz.

aha dzieki za info mam jescze chyba gwarancje na nia wiec oddam do naprawy . Dzieki za info. :) Pozdrawiam

acinloop
Nowicjusz

gggrzybowscy napisał(a):

Najprawdopodobniej nagrywarka nawaliła na dobre i nie opołaca się naprawiać tylko wstawić nową

No może nie do końca. Wymiana firmwaru lub sterownika danego urządzenia czasem pomaga.

gggrzybowscy napisał(a):

LG spisuje się bardzo dobrze

Nagrywarki LG są jednymi z lepszych na naszym rynku. Godne polecenia są też napędy/nagrywarki Pioneer.

oldguest
Początkujący

acinloop napisał(a):

Wymiana firmwaru lub sterownika danego urządzenia czasem pomaga.

Czasem wymiana firmwaru jest jednoznaczna z rezygnacją z gwarancji (np. LG)

acinloop napisał(a):

Nagrywarki LG są jednymi z lepszych na naszym rynku.

Zależy jaki model. Są takie co padały co chwila a są takie co można było nagrywać i nagrywać. Był tez taki co jak zasilacz był na granicy normy (np. zamiast 12V miał 11,5V) nie widziały płyt.

acinloop
Nowicjusz

acinloop napisał(a):

Wymiana firmwaru lub sterownika danego urządzenia czasem pomaga.

Czasem wymiana firmwaru jest jednoznaczna z rezygnacją z gwarancji (np. LG)

Coś za coś. Jeśli np: okres gwarancyjny się skończył to taki zabieg daje duże szanse na przywrócenie sprawności sprzętu. Wiem bo sprawdzałem.
Zależy jaki model. Są takie co padały co chwila a są takie co można było nagrywać i nagrywać.

Jeśli się kupuję pierwszą lepszą nagrywarkę, a co za tym idzie: najtańszą w większości przypadków, to awarie murowane.
jak zasilacz był na granicy normy (np. zamiast 12V miał 11,5V)

W zasilaczach dostarczanych wraz z obudowami takie wahania napięć to normalna sprawa. Porządne zasilanie do komputera stacjonarnego to podstawa. 0,5 V to jeszcze nie tak tragicznie. No chyba że chodzi o linie zasilania procesora; 0,5 V różnicy na zasilaniu procka wiąże się z bardzo niestabilną pracą sprzętu.

oldguest
Początkujący

acinloop napisał(a):

Jeśli się kupuję pierwszą lepszą nagrywarkę, a co za tym idzie: najtańszą w większości przypadków, to awarie murowane.

Mówię o nagrywarkach LG a tam raczej nie ma wersji tańszej i droższej.... a przynajmniej ja takiej w sklepach komputerowych nie widzę.

acinloop napisał(a):

0,5 V to jeszcze nie tak tragicznie

Oczywiście że nie tragedia ponieważ standard ATX przy 12V dopuszcza +/- 0,5V ale przy 11,5V Nagrywarka LG nie widziała płyt (nie działał odczyt/zapis).

acinloop
Nowicjusz

Mówię o nagrywarkach LG a tam raczej nie ma wersji tańszej i droższej....

A ja miałem na myśli ogół sprzętu dostępnego na naszym rynku.
ale przy 11,5V Nagrywarka LG nie widziała płyt (nie działał odczyt/zapis).

Podczas niestabilnej pracy zasilacza (np: przeciążenie) praktycznie każde urządzenie noże "paść". Nie dotyczy to tylko sprzętu LG.
standard ATX przy 12V dopuszcza +/- 0,5V

To jest tylko standard.
Wystarczy zerknąć do biosu z opcją monitorowania napięć i przekonać się jakie są "skoki" napięć, szczególnie na +/- 12 V i +/- 5 V