anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ex720 a dekoder ineii-technisat

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

ex720 a dekoder ineii-technisat

witam
mam sprawe odnosnie uzytkowania telewizora z podpietym dekoderem http://www.inea.pl/cms/att/instrukcja/D ... _start.pdf" target="_blank od ineii.Sprawa przedstawia sie nastepujaco-podczas odbiory kanałów przez dekoder zauwayłem przy ciemnych scenach ze na obrazie po lewej stronie tv rysuje sie biała smuga około 30cm-naprawde ledwo widoczna ale jednak,.Na poczatku mowie ze to tv,ale po przełaczeniu na pryzklad na menu i latanie po nim nie ma sladu po pasku-smudze,po przełaczeniu tv na sygnał analogowy tez tego niema-wiec czy to wina dekodera?czy lepiej go juz wymienic zeby podpiac pod hdmi-teraz mam pod av?
pozdrawiam

26 ODPOW. 26
pablo_duch
Początkujący

oooo
brzmi dośc opcjonalnie więc dziś sprobuje to zastosować.
a jeszcze jedno pytanie.
w menu wybiera sie przez jakie podłaczenie chce sie ogladac tv-hdmi,av1 itp
ja mam podpiete przez av i jak na to kliknke-zatwierdze u gory pojawia mi sie ciemny pasek z napiem AV no więc luzik ale po paru sekundach znowu to sie pojawie.raz rozumiem,ale ten drugi raz?mi to az tak nie pprzeszkadza ale zona :smileyevil: .jakaś autopsja znana Panowie-czy to wina jakiegos ustawienia?

ps.i czy moge prosicc o pomoc do tego wpisu viewtopic.php?f=215&t=6974&start=20 na dole?

stubbs.
Użytkownik

A jednak mój przypadek był odosobniony. Bo miałem taką sytuację jak Ty na moim dekoderku od MM i tam grzebałem w ustawieniach. Znalazłem w internecie przepis taki jak podał Zimny ale nie dało to efektu (albo zrobił to połowicznie - od strony TV). Dekoder jaki mam określę na bardzo niską półkę (nawet powiedziałbym że powinien leżeć na ziemi pod tą półką) i to za jego sprawką zmieniał mi się obraz.

Pozdrawiam Stubb
pablo_duch
Początkujący

czyli sugerujesz zmiane dekodera na nowszy
?

Zimny_
Użytkownik

w menu wybiera sie przez jakie podłaczenie chce sie ogladac tv-hdmi,av1 itp

Masz na myśli naciśniecie na pilota przycisku wyboru portu (ten na górze po lewej stronie) i wyboru portu wyjścia (w Twoim przypadku AV)?
Jeśli tak, informacja o porcie powinna pojawić się raz (przynajmniej na złączach cyfrowych) - w przypadku gdy od razu jest dostarczony sygnał do telewizora. Na złączach analogowych (AV) informacja o porcie może pojawić się dwa razy (raz na chwilkę, drugi raz po wykryciu rodzaju sygnału). Nie da się tego zlikwidować.

stubb napisał(a):

A jednak mój przypadek był odosobniony. Bo miałem taką sytuację jak Ty na moim dekoderku od MM i tam grzebałem w ustawieniach.

Od dekodera również sporo zależy. Głównie w przypadku słabego formatowania przez telewizor, lub jakiegoś bardzo niestandardowego sygnału. Ale gdy telewizor ma z góry narzucone rozciągnięcie obrazu do wielkości matrycy - powinien to robić płynnie. Ustawienia dekodera mają bardziej wpływ na geometrie obrazu. Jeśli wysyłamy sygnał np. 4:3, telewizor chce go dopasować do swojego kształtu 16:9 - mogą być zniekształcenia - np. człowiek będzie grubszy niż w rzeczywistości. Jeśli jest wysyłany sygnał panoramiczny, przystosowany pod 16:9 - w zależności od kanału telewizor dopasuje nam do odpowiednią wielkość bez zniekształceń.

czyli sugerujesz zmiane dekodera na nowszy
?

Dobrze by było. Na pewno ta zmiana będzie na lepsze :D

pablo_duch
Początkujący

Zimny napisał(a):

Dobrze by było. Na pewno ta zmiana będzie na lepsze :D

chciałem się wstrzymac,ale w weekend podejde do ineii dowiedziec sie o szczegóły i wymienie.
kurczaki-dobre to forum NASZE na kazdej płaszczyźnie-od SONY ALFA pod SONY BRAVIA.

ps.i czy moge prosicc o pomoc do tego wpisu viewtopic.php?f=215&t=6974&start=20 na dole?

Zimny_
Użytkownik

kurczaki-dobre to forum NASZE na kazdej płaszczyźnie-od SONY ALFA pod SONY BRAVIA.

Co to dużo mówić :D Forum tworzą ludzie, społeczność - każdy przyczynia się do tak dobrego klimatu :smileythumbsup:

stubbs.
Użytkownik

Zimny napisał(a):

Jeśli wysyłamy sygnał np. 4:3, telewizor chce go dopasować do swojego kształtu 16:9 - mogą być zniekształcenia - np. człowiek będzie grubszy niż w rzeczywistości.

Dokładnie tak było! Obraz był koszmarny, jakbym oglądał karykatury ludzi. Szczególnie głowy ludzi wydawały się dość duże w porównaniu ze zniekształconym ciałem.

Pozdrawiam Stubb
pablo_duch
Początkujący

Oki
Panowie -dekoder Inei wymieniony na HD i jest bajeczka,ale pytanie-
Przy właczeniu TV i dekodera pojawia mi sie komunikat
OCHRONA PRZED KOPIOWANIE
-koncowa czesc komunikatu jest dosc zastanawiajaca
ODŁACZ KABEL HDMI I POŁACZ DEKODER Z TELEWIZOREM ZA POMOCA KABLA YPbPR
:c18
wczesniej tylko pisze zebym Tv i dekod.wyłaczył na 10sek.ale komunikat nadal wyskakuje a mam podpiete tylko HDMI
Cos wiecie na ten temat,czy ktos to miał?

Zimny_
Użytkownik

Panowie -dekoder Inei wymieniony na HD i jest bajeczka

Super :D Różnica w jakości obrazu ogromna :D

Co do HDCP. Jest to protokół zabezpieczający przed kopiowaniem sygnału. Przy większości dekoderów pojawia się taka informacja. Powinna ona zniknąć po paru sekundach i można normalnie oglądać telewizję. Nie ma żadnego zagrożenia, jest to normalne, nie ma się czym przejmować. Mam to samo przy każdym dekorze Nki - od zawsze. Aby się nie pojawiał można kombinować z innymi kablami HDMI, wymieniać dekodery - ale moim zdaniem nie ma żadnego sensu. Te 2-3 sekundy w żaden sposób nie utrudniają korzystania z telewizora, nie mają na nic wpływu. Także nie ma czym zawracać sobie głowy.

pablo_duch
Początkujący

no oki
zauwazyłem,ze nie ma to wpływu na tv ale wolałem spytac bo na Obu KDL i 720 i 500 to samo i przy tym samym dekoderze.
pozdrawiam