anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ex720 a dekoder ineii-technisat

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

ex720 a dekoder ineii-technisat

witam
mam sprawe odnosnie uzytkowania telewizora z podpietym dekoderem http://www.inea.pl/cms/att/instrukcja/D ... _start.pdf" target="_blank od ineii.Sprawa przedstawia sie nastepujaco-podczas odbiory kanałów przez dekoder zauwayłem przy ciemnych scenach ze na obrazie po lewej stronie tv rysuje sie biała smuga około 30cm-naprawde ledwo widoczna ale jednak,.Na poczatku mowie ze to tv,ale po przełaczeniu na pryzklad na menu i latanie po nim nie ma sladu po pasku-smudze,po przełaczeniu tv na sygnał analogowy tez tego niema-wiec czy to wina dekodera?czy lepiej go juz wymienic zeby podpiac pod hdmi-teraz mam pod av?
pozdrawiam

26 ODPOW. 26
Mylagos
Użytkownik

Witam.

Pierwszą rzeczą jaką bym właśnie sprawdził przewód - zmienił sposób połączenia. Więc moim zdaniem podpięcie pod HDMI, będzie dobrym rozwiązaniem.

pablo_duch
Początkujący

tyllko ze problem tkwi w tym ze dekoder jest SD-nie ma opcje na hdmi
czyli lepiej wymienic dekoder?

stubbs.
Użytkownik

Jest to dekoder starszego typu (rzekłbym z minionej epoki telewizyjnej). Wiem bo sam mam niewiele lepszy :c20. Wymiana tego sprzętu powinna pomóc, choć łatwiej byłoby sprawdzić to na wymianie kabla HDMI, lecz niestety ta opcja u Ciebie odpada z braku odpowiednich "dziurek" w dekoderze :c20.
Sprawdź dobrze przed wymianą, czy dzieje się tak tylko przy podłączonym dekoderze, a na TV analogowej nie masz tego świecącego paseczka/smugi.

Pozdrawiam Stubb
pablo_duch
Początkujący

na analogowej jest sii

Zimny_
Użytkownik

na analogowej jest sii

Czyli nie ma tego efektu?

Moim zdaniem wymiana dekodera jest najrozsądniejszym wyjściem. W dużym stopniu poprawi to jakość obrazu. Jeśli jednak chcesz ograniczyć koszty, spróbuj wymienić przewód łączący telewizor z dekoderem. Jeśli dekoder ma taką opcję, ustaw na wysyłanie sygnału RGB, trochę poprawi to jakość.
Przy takim podłączeniu warto w ustawieniach obrazu telewizora włączyć "redukcję szumu".

pablo_duch
Początkujący

na dniach wymienie dekoder-inea za darmo wymienie dekoder.
a w sumie mimo ze nie jest podłaczone hdmi to obraz prawie idealny.
dziekuje wszystkim za potwierdzenie mojej tezy.
ave

pablo_duch
Początkujący

jeszcze jedno pytanie-czemu prze zmianie kanału pilotem od dekodera zmienia mi sie wielkosc obrazu i albo znika logo stacji tv,ale zmniejsza sie?cos w ustawieniach zmienić?bo nie hcce za czesto zmieniac formatu.oczywiscie dzieje sie to sporadycznie.

stubbs.
Użytkownik

Jeśli zmieniasz kanał pilotem od dekodera to "wina" leży po stronie dekodera i tam musisz szukać. Może coś w ustawieniach dekodera trzeba zmienić? Nie znam tego modelu więc nie mogę udzielić Ci bardziej szczegółowych instrukcji.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Efekt o którym piszesz jest zależny od ustawień formatu ekranu. Moim zdaniem najlepiej jest wejść do głównego Menu, następnie "Ustawienia" -> "Ekran" -> "Ustawienia ekranu". Tam ustawić poniższe funkcje:

Format ekranu - Rozszerzony

Autoformatowanie - Wł

Domyślny format 4:3 - Wył

Automatyczne pole wyświetlania - Wł

Pozycja ekranu - 0

U mnie na takich ustawieniach obraz jest idealnie dopasowany do wielkości ekranu. Ustawienia wspólne dla dekodera Nki i Cyfry (ustawiony sygnał panoramiczny dla obrazu wychodzącego - czyli dopasowany do telewizora), komputera, PS3, Blu-ray.