- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Ekspozycja
Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku pisze ale...
Mam pewnien problem wiem,że to podstawy ale im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumie.A chodzi mi o tą tabelkę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13011 z EV jak mozna na skali EV ustawic +17 jak ja mam od -3 do +3.
Bardzo proszę o tak zwane łopatologiczne wytlumaczenie.Bo naprawdę im więcej czytam tym mniej rozumie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
piotruso wielkie dzięki za wytłumaczenie coś wieceje rozumie i jestem Ci ogromnie wdzięczna,ze masz cierpliwosc mi tłumaczyć :)zrobie tak jak napisales.Ja ogolnie traktuje swoj pokoj jako ciemne pomieszczenie.Mam tylko jedno duze oknoa na przeciwko sciana.Moze u mnie w pokoju krotkie czasy naswietlenia nie wchodza w gre i musz euzywac dluzszych czasow.
Odpowiadajac na pytanie kolegiSZFENDAK mieszka niedaleko Opola.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
im bardziej próbujesz sobie wmówić, że musisz robić na Manualu, tym bardziej zwiększasz swoje zniechęcenie do fotografii.
Pytasz o rady, a wcale ich nie słuchasz. Wolisz iść ślepo swoją - manualną - drogą. To idź. Tylko potem nie pytaj dlaczego jesteś zagubiona, skoro nie chcesz i nie próbujesz słuchać rad osób doświadczonych.
Tryb A. Po prostu tryb A! Małymi kroczkami do przodu.
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris napisał(a):
im bardziej próbujesz sobie wmówić, że musisz robić na Manualu, tym bardziej zwiększasz swoje zniechęcenie do fotografii.
Pytasz o rady, a wcale ich nie słuchasz. Wolisz iść ślepo swoją - manualną - drogą. To idź. Tylko potem nie pytaj dlaczego jesteś zagubiona, skoro nie chcesz i nie próbujesz słuchać rad osób doświadczonych.
Tryb A. Po prostu tryb A! Małymi kroczkami do przodu.
Dlaczego uwazasz,ż enie słucham rad??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bo zmuszasz się do używania niepojętego, niezrozumiałego, nieokiełznanego kiedy inni polecają (WIELOKROTNIE) Tobie wygodniejszy tryb. Taki na którym większość z nas robi większość procentową swoich zdjęć. A Ty dalej swoje....
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak a propos przypomniał mi się dowcip:
Starozakonny modli sie do Jahwe o wygrana na loterii - robi to przez wiele lat. Kiedy wreszcie zniechęcony zaczyna bluzgać, z nieba odzywa się znękany głos: Icek, Ty kup los!!!
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niusia napisał(a):
Dlaczego uwazasz,ż enie słucham rad??
Tyle serca ile włożył piotruso w ten wątek to rzadko kiedy widziałem na jakimkolwiek forum. Niestety po Twoich postach wnioskuję, że nadal nie bardzo rozumiesz istoty zagadnienia i to wszystko trochę na marne poszło
Bardzo dziwnie podchodzisz do nauki fotografii. To tak jakby zaczynać naukę jazdy samochodem od wejścia do tira zapakowanego do pełna na podjeździe w czasie opadów śniegu...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
Bardzo dziwnie podchodzisz do nauki fotografii. To tak jakby zaczynać naukę jazdy samochodem od wejścia do tira zapakowanego do pełna na podjeździe w czasie opadów śniegu...
Przykład o Tirze bardzo trafiony :smileyhappy:
@Nusia
Czytałem prawie cały ten wątek i nadal nie rozumiem, podobnie jak koledzy wyżej, po co Ty gadasz o manualu jeśli nie rozumiesz jak ustawiać parametry do zdjęcia?
Jak Kris powiedział, wybierz tryb auto, lub któryś z trybów pół auto(P,A,S) i rób zdjęcia! Obserwuj efekty, biorąc pod uwagę co Ci wyświetla w wizjerze informacja o naświetleniu i analizuj. Potem możesz kombinować z manualem :smileythumbsup: Jeszcze jedna rzecz której tutaj jeszcze nie ogarnąłem o co loto z tą 1/30s wspominaną co chwila?
Jeśli czegoś nie rozumiesz w tej chwili, mam inną propozycję, porzuć temat na dzień lub dwa(lub więcej, whateverusz) i może wtedy nagle zrozumiesz. Ja tak robię z co cięższymi tematami na uczelni i skutki są dobre ;]
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Antek napisał(a):
Jeszcze jedna rzecz której tutaj jeszcze nie ogarnąłem o co loto z tą 1/30s wspominaną co chwila?
No, nie wiem, czy jeszcze mogę się odzywać po tych wszystkich komentarzach
Ta 1/30 to, moim zdaniem, czas jaki da radę utrzymać niewprawiona osoba przy fotografowaniu aparatem ze stabilizacją włączoną i obiektywem 50 mm. Gdy się zorientowałem, jakiego obiektywu używa Niusia zaproponowałem taki czas bo, moim zdaniem jest szansa, że utrzyma aparat aby zdjęcie było nieporuszone a i model też da radę wytrzymać bez ruchu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
piotruso napisał(a):
Ta 1/30 to, moim zdaniem, czas jaki da radę utrzymać niewprawiona osoba przy fotografowaniu aparatem ze stabilizacją włączoną i obiektywem 50 mm.
Ano racja, powinna dać radę(rzecz jasna obiekty statyczne), więc nic tylko życzyć jej powodzenia przy foceniu i czytaniu materiałów wszelkiej maści.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mając do dyspozycji, tak jak autorka wątku jasną stałkę naukę fotografowania bym zaczynał od trybu A. Nauczyłabyś się wtedy przy okazji kontrolować głębię ostrości, a to bardzo ważna rzecz w fotografii. Osiągnęłabyś ciekawe efekty małej głębi. Twojej koleżance na pewno by się spodobały zdjęcia takiego typu