- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Burza.
Witam.
Zapowiadaja w weekend, burze, a wiec pomyslalem sobie, ze warto by bylo, poprobowac swoich sił i sprobowac postrzelac troche zdjec. Tylko teraz nasuwa sie pytanie, jak ? Totalnie nie wiem. Prosze o wasze porady, co i jak, bede bardzo wdzieczny
Być moze pojawil sie taki temat, nie wiem czy uwierzycie, ale wyszukiwarka mi nie dziala, no a jesli juz sie pojawil, to sory
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może to się komuś przyda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
chyba nikt nie pisal. wylaczasz redukcje szumow dlugich czasow naswietlania. nie mam aparatu pod reka zeby Ci napisac gdzie to dokladnie jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przepis na piorun? proponuje : f/8 i 4s przy ISO100 lub czas BLUB i wtedy zamykasz spust migawki wg uznania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Hejka, troszkę może to spóźnione ale jeśli nie kupiłeś jeszcze tego wężyka (Remonte Cord)
to polecam to:
http://cgi.ebay.pl/Remote-cord-for-M-a7D-a5D-Sony-A100-A200-A300-A350-A700_W0QQitemZ280344536726QQcmdZViewItemQQptZCamera_Camcorder_Remotes?hash=item280344536726
Hula że hej z A200, fakt z Hong Kongu ale właśnie od niego kupiłem i jestem bardzo zadowolony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Korzystając z okazji że jest u mnie burza , chciałem porobić trochę zdjęć błyskawicą. Nie do końca wiedziałem jak się za to zabrać. Aparat nie chciał mi łapać ostrości na AF , więc ustawiłem MF i przekręciłem maksymalnie pierścień ostrości. Zdjęcia musiałem robić przez szybę , na której był deszcz. Myślałem też czy nie założyć filtra polaryzacyjnego , żeby zlikwidować odblaski od szyby. Zrobiłem 26 zdjęć , ale tylko jedno w miarę wyszło Nie wiem czemu na innych nie widać błyskawic , mimo tego że cały czas się błyskało. Proszę o jakieś rady , żeby na przyszłość uchwycić trochę więcej błyskawic. W załączniku jedno zdjęcie z uchwyconą błyskawicą i jedno przykładowe jak wygląda reszta zdjęć (czyli bez błyskawicy). A jak myślicie , czy na tym drugim zdjęciu , gdzie nie mam błyskawicy , to te kropki to brudy na matrycy , czy gwiazdy ?
A i zapomniałbym , na tym zdjęciu z błyskawicą używałem polarka.
PS. Przepraszam , troszkę się rozpisałem , ale martwi mnie że nie umiem robić takich prostych zdjęć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
obiektyw na szeroki kąt , manual fokus na nieograniczone , przysłone trzeba pokombinować coś między 4-8 , ISO 100 długi czas 30s i powinno się udać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kamilu - przed założeniem wątku warto było poczytać na temat zdjęć błyskawic
wiele tego znajdziesz na forum
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dokładnie tak, jak radzi Alcazar. Chyba, że masz farta jak Paulina I dobrze jest mieć otwarty horyzont przed sobą.
Przy okazji:
kamil1114 napisał(a):
chciałem porobić trochę zdjęć błyskawicą.
Lepiej robić zdjęcia aparatem fotograficznym zamiast błyskawicą :smileytwisted:
A na fotce, którą pokazałeś to raczej chmury widać
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
racja racja , zapomniałem tak pykanie w chmury to kiszka, trzeba cos złapać , horyzont , linie lasu , przestrzeń pomiedzy dwoma budynkami itd. cos co dało by PIORUNUJĄCY! efekt
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Alcazar napisał(a):
obiektyw na szeroki kąt , manual fokus na nieograniczone , przysłone trzeba pokombinować coś między 4-8 , ISO 100 długi czas 30s i powinno się udać.
Mniej więcej tak miałem , nie miałem tylko szerokiego kąta. Chciałbym się jeszcze upewnić- MF na nieograniczone to znaczy do końca w prawo ? Dziękuję za rady
kris napisał(a):
Kamilu - przed założeniem wątku warto było poczytać na temat zdjęć błyskawic
wiele tego znajdziesz na forum
Troszkę czytałem i z tego właśnie wiedziałem , żeby czasy dawać na 30 sekund , albo więcej , robić zdjęcia ze statywu , tylko ja miałem trochę inny przypadek , bo robiłem zdjęcia prze szybę jak padało , a to pogarsza jakość zdjęcia.
Tadeusz napisał(a):
Dokładnie tak, jak radzi Alcazar. Chyba, że masz farta jak Paulina
I dobrze jest mieć otwarty horyzont przed sobą.
Przy okazji:kamil1114 napisał(a):
A na fotce, którą pokazałeś to raczej chmury widać![]()
Ok , dziękuję za pomoc. Nie pomyślałem o tym horyzoncie , tak sobie błyskawice w chmurach próbowałem uchwycić. A odnośnie:
Tadeusz napisał(a):
kamil1114 napisał(a):
Mały błąd popełniłem :smileyredface:
Alcazar napisał(a):
racja racja , zapomniałem tak pykanie w chmury to kiszka, trzeba cos złapać , horyzont , linie lasu , przestrzeń pomiedzy dwoma budynkami itd. cos co dało by PIORUNUJĄCY! efekt
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. "Niestety" burza już przeszła i skończył się temat do fotografowania. Ale teraz często są burze więc czekam na kolejną