- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Poprawna konfiguracja Sony Bravia kd-55xd8005 oraz soundbar ht-rt3
Dzień dobry.
Mam problem. Jak poprawnie skonfigurować te dwa urządzenia ze sobą, celem oglądania filmów z dekodera HDMI, poprzez przeglądarkę www oraz Netflix.
mam problem,że w filmach gdzie jest polski lektor, ścieżka z lektorem jest bardzo głośna w stosunku do pozostałych dźwięków z filmu. . Różne kombinacje konfiguracji które testowałem nie przyniosły efektu.
Poproszę o pomoc i z góry dziękuję.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
niestety podajesz bardzo niewiele danych. Sprawdź proszę, czy problem występuje na kilku źródłach, czy tylko na wybranych? Czy gdy włączysz film z lektorem na zwykłym kanale telewizyjnym, to efekt jest taki sam?
W samym soundbarze jest opcja dźwięku "Voice", która uwydatnia wszystkie dialogi. Być może jest ona włączona.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Soundbar powinien być podpięty przez HDMI do złącza HDMI ARC w TV lub kablem optycznym do gniazda w TV. Tak jak zostało wspomniane, warto sprawdzić tryby dźwięku które nieco zmieniają jego charakter. Dodatkowo w ustawieniach dźwięku w TV można zmienić poziom głośności na wejściu TV, spróbuj go zmniejszyć i zwróć uwagę czy coś się zmieni. Dodatkowo warto zajrzeć do ustawień dekodera, gdzie coś mogło być przestawione, podniesiony poziom głośności np. Jaki dostawca sygnału?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzień dobry.
Obecnie tv podpięty przewodem optycznym. W ustawieniach tv wybrana opcja źródło zewnętrze czy jakoś tak. Oglądam filmy z poziomu przeglądarki internetowej, Netflix oraz z dekodera satpolu, łącze światłowodowe. Najgorzej jest przy filmach gdzie jest polski lektor. Mimo różnych zmian ustawień głośnika, głos lektora jest o wiele głośniejszy niż cała reszta dźwięków filmu, w niektórych przypadkach słychać tylko lektora i noc więcej. Dziś ppdepnę głośniki przez HDMI i zobaczę czy jest różnica.
Pozdrawiam i dziękuję za info.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wykorzystałem HDMI arc .niestety to samo. Najbardziej widać to na filmie na Netflix 'krowy a wypasie". Lektor bardzo głośny, reszta filmu cichutko bardzo. Zmiany ustawień nie nie pomagają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Zgłosiłem sprawę do supportu - oto odpowiedź:
Poziom głośności jest u stosunkowy od dostarczanego sygnału. Jeżeli klient w ustawieniach dźwięku telewizorze w funkcji cyfrowe wyjście audio ma ustawiane auto 1 lub auto 2, telewizor nie ingeruje w poziom dźwięku także w ustawieniach telewizora jak soundbara nie ma dedykowanych ustawień, aby wyrównywały różnice w poziome dźwięku. W tej kwestii nie jesteśmy w stanie pomóc klientowi.
Pozdrawiam