- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Wada fabryczna? A może ten typ tak ma?
Witam.
Od 2009 roku jestem szczęśliwym posiadaczem kamery HDR-500VE. Mam ją od nowości. Zauważyłem, że po zdjęciu protectora (zalecanego przez producenta) z kamery w celu zrobienia zdjęcia z lampą błyskową, mała ruchoma "dźwigienka" nie odsuwa się za każdym razem do pierwotnej pozycji co skutkuje, że kamera zachowuje się tak jakby osłona była zamontowana. Skutek - lampa często nie jest uruchamiana podczas robienia zdjęcia w słabym świetle. Wszystkie ustawienia są dokonane w prawidłowy sposób.
Moje pytanie - czym to może być spowodowane - wakacyjnym upałem, ponad 40 stopni Celcjusza (kamera była na słońcu tylko podczas krótkich ujęć) czy tym, że protector jest założony praktycznie cały czas? Czy mieliście podobną sytuację i jak z niej wybrnęliście? Zostaje tylko serwis?
Pozdrawiam.
Robert
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zrób zdjęcie o co chodzi to zerknę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj.
Chodzi mi o tą zaznaczoną część . Nie zawsze wysuwa się samoczynnie po zdjęciu np. obiektywu co bezpośrednio przekłada się na zrobienie zdjęcia bez flesza. Jesli zechciałbyś zerknąć byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj!
Powodem takiego zachowania się kamery mogą być na przykład drobinki piasku, które blokują wysunięcie się blokady flasha.
Sugeruję udać się z kamerą do najbliższego serwisu, gdzie specjalista dokona rozpoznania i zaproponuje rozwiązanie problemu. To wg mnie jest najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj
Dziękuję za podpowiedź. Bardzo możliwe, że jest to wina ziarenka piasku. Ale z drugiej strony na kamerze praktycznie non stop zamontowany jest filtr. O kamerę dbam bardzo. Udam się jednak do serwisu.
Pozdrawiam serdecznie.
Robert