- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
DSC-HX9V przełączenie 1080p50 na 1080p60
Pierwszy post na Forum, więc witam wszystkich szczególnie serdecznie
Chciałem kupić aparat DSC-HX9V w jednym ze sklepów internetowych. Na jego stronie widniała informacja, że ten aparat rejestruje filmy AVCHD 1080p60. Natomiast na stronie Sony jest informacja, że aparat ten, w wersji sprzedawanej oficjalnie w Polsce obsługuje tylko nagrywanie w 1080p50.
Zależy mi na opcji 1080p 60 klatek na sekundę.
Dzwoniłem do supportu Sony i tam poinformowano mnie, że "Chyba nie ma możliwości przełączenia z 50 na 60 klatek na sekundę z menu". Niestety pani, z którą rozmawiałem, nie była pewna na 100%.
Chciałbym się więc upewnić czy mogę (np. poprzez zmianę regionu na USA lub wgranie innego firmware'u) wymusić w tym aparacie nagrywanie w 60 klatkach na sekundę, czy muszę sprowadzić model z regionu NTSC?
Pozdrawiam
VNP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Z tego co ja wiem, to musisz ściągnąć z dystrybucji gdzie jest NTSC. Bo różnica między 50, a 60 jest wymuszona właśnie formatem PAL/NTSC i nie da się tego zmienić firmware.VeryNicePersonPL napisał(a):
czy muszę sprowadzić model z regionu NTSC?
Przy czym zastanawia mnie ta "paniczna" potrzeba 60 klatek. Przecież tutaj tego nie odtworzysz. A na dodatek nie będziesz miał gwarancji w PL, a także menu w języku angielskim (wiem,że to najmniejszy problem, ale jednak).
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za odpowiedź
Aparat będzie używany tylko i wyłącznie do rejestrowania filmów, które potem trafią na YouTube i inne platformy z filmami, np. Vimeo. 50/25 klatek na sekundę wygląda na takich stronach koszmarnie
No cóż, zorientuję się jak można taki aparat sprowadzić. Ale dzięki Tobie wiem na czym stoję i mogę już działać
Pozdrawiam
VNP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przyznam szczerze, że zaciekawiłeś mnieVeryNicePersonPL napisał(a):
YouTube i inne platformy z filmami, np. Vimeo. 50/25 klatek na sekundę wygląda na takich stronach koszmarnie
A masz jakieś konkretne przykłady ? Wiesz, ten sam materiał, ale jeden z 50, a drugi z 60 ?
Bo jak dla mnie to zawsze YT, czy VM kaszanią (w mniejszym lub większym stopniu) oryginalny materiał video. Tak jak facebook kompresuje fotki (a fuj!)
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Z moich testów przeprowadzanych jakiś rok temu wynikało, że maksymalną możliwą ilością klatek na YouTube jest 30 (lub 29,97). Test wyglądał następująco:
Kilka filmów testowych w rozdzielczości 720p o różnej ilości klatek zostało umieszczonych w tym serwisie.
Film z ilością klatek 60 został zamieniony na film z 30 kl/s.
Film z ilością klatek 59.94 został zamieniony na film z 29.97 kl/s.
Film z ilością klatek 50 został zamieniony na film z 25 kl/s.
Film z ilością klatek 30 pozostał w ilości 30 kl/s.
Ilość klatek sprawdzałem ściągając plik 'przetrawiony' przez YouTube za pomocą Internet Download Managera i traktując go programami GSpot oraz MediaInfo.
Niestety ten filmik 50kl/s został przez YouTube zepsuty w ten sposób, że np. jeżeli na filmie jechał sobie wolno samochód od lewej strony ekranu do prawej, nie było płynności odtwarzania. Film 30kl/s nie miał tych problemów.
Stąd właśnie moje 'parcie na 60p'
Pozdrawiam
VNP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A jeżeli będziemy chcieli to zrobić przy pierwszym uruchomieniu (strona 218 instrukcji)
1 Naciśnij przycisk ON/OFF (Zasilanie).
Opcja ustawiania daty i godziny pojawia się, gdy przycisk ON/OFF
(Zasilanie) zostanie naciśnięty po raz pierwszy.
• Chwilę potrwa zanim włączy się zasilanie i operacje będą możliwe.
2 Wybierz odpowiedni język.
3 Wybierz odpowiedni obszar zgodnie z instrukcjami na
ekranie, a następnie naciśnij z.
i czy w tym miejscu da się wybrać Stany Zjednoczone i NTSC?
też mi na tym zależy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
O ile aparat pochodzi z europejskiej dystrybucji, nie będzie możliwe uzyskanie ustawień ze strefy USA/Kanada (i na odwrót).
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To po co jest możliwość wyboru kraju Stany Zjednoczone?
A może w menu serwisowym można to ustawić lub przełączyć aparat w tzw service modę
Respect
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To co opisałeś dwa posty wyżej to wybór strefy czasowej.