- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
A500 nie wyświetla menu
Witam, Jestem totalnie zielona w temacie ustawień innych niż auto w aparatach fotograficznych. Posiadam aparat A500, od jakiegoś pół roku jak narazie przełączałam jedynie ustawienia lampy błyskowej(wł/wył) oraz główne ustawienia tematyczne regulowane pokrętłem. Wszystkie zdjęcia jak narazie były dla mnie wystarczające, zaczęłam sie interesować różnymi zmianami ustawień ręcznych i poradziłam sie znajomego który miał sie dobrze na tym znać. I to był mój najwiekszy błąd. "Pan znawca" popsół mi aparat.
Lista usterek:
1. nie można włączyć przeglądania zdjęć
2. nie można włączyć menu
3. ciągle pojawia się ostrzeżenie o drganiach aparatu i przez to nie można zrobić zdjęć
4. wcześniej po wciśnięciu do połowy spustu migawki ostrość sama się ustawiała teraz muszę wcisnąć przycisk AF
Przełączyłam AF na MF na obiektywie i na aparacie i udało mi sie (tylko raz) wejść do menu (przyciskiem "menu" wczesniej wchodziłam włączająć Fn) i zresetowałam ustwawienia.
Niestety dużo to nie pomogło bo nadal mam te "niedogodności"
Po wyłączeniu i włączeniu aparatu mogę wejść do menu ale za to nie mogę zrobić zadnego zdjęcia, po krótkiej chwili menu nie działa i zaczynam robic zdjęcia!
Prosze o pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj,
Na początek proponuję wyjąć akumulator na jakieś 10 minut.
Warto też odłączyć obiektyw na chwilę.
O ile aparat się włącza i da się wejść do menu, proszę wykonać reset do ustawień fabrycznych (dostępne w menu).
Przycisk MENU :smileyarrow:
Jeśli nadal coś nie działa - to uważam, że konieczne jest wykonanie ekspertyzy w serwisie.
Ekspertyza jest bezpłatna (ponosisz tylko koszty wysyłki).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tego sie właśnie obawiałam. Po dzisiejszych zmaganiach z aparatem stwierdzam ze raz chodzi lampa raz nie zauważyłam też że menu włącza mi sie tylko w momencie kiedy pracuję w trybie OVF. Jeśli w tym trybie włączę wymuszoną lampę albo wyłączę ją całkowicie to niestety aparat nie reaguje. Ustawia ostrość natomiast nie mogę zrobić zdjęcia, spóst migawki dosłownie jest zablokowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Strasznie dużo masz tych dziwnych problemów Po twoim opisie wnoszę że naprawdę mało wiesz o swojej zabawce i chyba nie bardzo ci się chce zaglądać do instrukcji
Proponuje udać się do jakiegoś znajomego który ma , lub chociaż wejść do dowolnego sklepu ze sprzętem i poprosić pana sprzedawce z działu aparacików itp. Aby to ogarnął.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Strasznie dużo mam tych problemów, nato niestety wygląda. A że Panowie jak to mówisz ogarną temacik to wcale nie takie szybkie. Niestety jak byś przeczytał wcześniejszy post instrukcję przeryłam przynajmniej 3 razy, reset ustawień zrobiony, co w instrukcji jest ostatnim z ostatnich kroków samemu. Dalej nie grzebałam bo poco po omacku samemu psuć dalej. Znajomy który ma alfę też zrobił wielkie oczy na to co mu pokazałam. Obecnie aparat jest w 4 serwisie który sie tego podją bo wcześniejsi też twierdzili że pierwsze widza i nie pomogą a głównym powodem było wygaśnięcie gwarancji. Pan w ostatnim serwisie też nie dowierzał w to co mu pokazałam przy mnie zrobił reset i dalej było jak przed resetem. Teraz czekam na telefon co też ten Pan wynajdzie w mojej zabawce.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
4 serwis Co to za serwisy ?
Jak naprawiać aparaty to tylko w autoryzowanym serwisie. Podaję dane:
C.S.I. Foto i Video
Ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl
tel. 022 3792090
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A ja tylko nieśmiało dodam, że w dzisiejszych czasach warto rozważyć dokupienie wydłużenia gwarancji (ewentualnie kupienie sprzętu z już dłuższą gwarancją - często w SC są stosowne promocje). Swoistą ciekawostką jest, że jedynie Sony oferuje takie coś, także na obiektywy.
Sam pięć lat temu kupiłem srebrną A100 (bo była tańsza) i dokupiłem 5lat gwarancji. Pół roku przed jej upływem padła migawka - wymieniono bez problemu. W momencie sprzedaży sprzęt miał jeszcze 3miesiące gwarancji - taki mały wyróżnik wśród kilkunastu oferowanych egzemplarzy.