Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich serdecznie. Tym razem mam pytanie co do odtwarzanych formatów przez urządzenia:
Blue Ray: BDP-S550
DVD Player: DVP-NS708HS
W jakim formacie mam nagrywać filmy, żeby bez problemu można je było otwierać na BR lub DVD? Głównie chodzi mi o to, że na komputerze mam pliki mkv i napisy w txt- i nie wiem co mam zrobić, żeby któryś z odtwarzaczy mi czytał płyty z tym filmem. Liczę na liczne podsumowanie co jest odtwarzane a co nie- bo właśnie tego brakuje w instrukcji. Pozdrawiam.
Z tego co się orientuję, to nie odtwarza divixów i temu podobnych. Na pewno odtwarza to, do czego został zrobiony, czyli DVD i BD. Nie jestem pewny, ale chyba jedyną opcją jest konwersja do DVD. Oczywiście, oryginalnych materiałów. Najlepszą opcją jest podłączenie komputera pod LCD i w ten sposób bez żadnej konwersji odtwarzać obraz z komputera prosto na ekranie LCD.
A co na mój problem powie Szefostwo, które spotkało się z tym sprzętem?
Oba odtwarzacze odtworzą wspólnie wszystko to co jest standardem DVD. Więc jakiś program do montażu wideo oraz wypalania DVD i zrobić autoring DVD.
Na pewno nie odtwarza divixów jak to napisał Zimny, oraz mkv- nie jest to niestety jeszcze upowszechniony format, drugą sprawą jest dosyć kłopotliwa sprawa z konwertowaniem takich plików- sam próbowałem przerabiać i powiem szczerze, że po 2 tygodniach dałem sobie spokój.
Dlatego najłatwiej i najszybciej jest podłączyć komputer pod LCD i z niego puszczać obraz. Nie bawisz się w wypalanie płyt, bez straty jakości itd... Po prostu, podłączasz i oglądasz.
Robiłem już tak jak napisałeś jednak myślałem, że da radę jakoś nagrać na płytkę... Mam nadzieje, że płyty BR szybko potanieją bo póki co to 1,4tyś za blue ray niepotrzebnie wydałem... Mimo wszystko możesz podać nazwy programów, które służą do konwersji?
Pamiętaj, że konwertując materiał HD na DVD zmieniasz rozdzielczość na standardowe dvd czyli (jeżeli dobrze pamiętam) 720x576. Czyli HD przestaje być HD. Co innego, jeśli podłączasz kompa pod LCD, jakość zachowujesz.
Programy do konwersji to np.:
http://www.programosy.pl/program,convertxtodvd.html
http://mediacoder.sourceforge.net/download.htm
Kreczek napisał(a):
Robiłem już tak jak napisałeś jednak myślałem, że da radę jakoś nagrać na płytkę... Mam nadzieje, że płyty BR szybko potanieją bo póki co to 1,4tyś za blue ray niepotrzebnie wydałem... Mimo wszystko możesz podać nazwy programów, które służą do konwersji?