Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam od ok 2 miesięcy sony bravia kdl-46ex720 i wszystko dobrze działało aż do pewnego momentu, kiedy to podczas oglądania obraz zaczął się "ścinać" (robią się co jakiś czas duże kratki nachodzące na siebie) i dźwięk także się zaczął "ścinać". Dodam że jak się wyłączy tv i włączy po kilku sekundach to wszystko działa przez jakichśczas.
Jak gram na ps3 poprzez hdmi nic się nie dzieje, ale jak na telewizii cyfrowej naziemnej to tak się robi.
Nie wiem od czego to może zależeć? Może właśnie coś jest z tym odbiornikiem tv?
Jaką masz antenę, jaka odległość od nadajnika?
W domu mam jakieś 20km od nadajnika, zwykłą antenę - została po odbiorze analogowym, wstawiony wzmacniacz i obraz co jakiś czas się przytnie (jak żona włączy zapalarkę w kuchence) - taka jego uroda. W pracy mam do nadajnika 7-8km, antena raczej kiepska i nie wiem jak ustawiona (nie mam dostępu do dachu) i tylko na Polsacie HD można oglądać, pozostałe tną się niemiłosiernie.
Witam.
Sytuacja wygląda tak jakby były częste zakłócenia w przesyłaniu sygnału. Sam mam czasami tak w momencie gdy dzwoni do mnie ktoś na telefon komórkowy. Sprawdź dobrze instalacje antenową.
Nie wiem ile mam do nadajnika, ale moja antena jest nie na dachu tylko na strychu. Też została ta sama po analogowym. Zacząłem sprawdzać kable itp i przy wtyczce był trochę rozruszany. Naprawiłem i teraz obraz jest o wiele lepszy i aż tak się nie tnie, choć zdarza się jeszcze.
Chyba przez to, że nie mam anteny na dachu nie mam tvp1, tvp2, kultura itd a kolega ma.
Już się w pewnym momencie przestraszyłem że tv się psuje, bo jak go kupiłem to się tak nie działo, nie wiem czemu. Trzeba będzie pomyśleć o nowej antenie albo wziąć jakąś cyfrową telewizję z niezawysokim abonamentem.
Dzięki
Dobre połączenia to podstawa - nie tylko przy TV ale też przy antenie bym sprawdził.
Co do braku kanałów - być może trzeba troszkę zmienić kierunek ustawienia anteny, a może dołożyć jakiś wzmacniacz.
Będę musiał wszystko generalnie sprawdzić i kupić ten mocniejszy wzmacniacz albo weźmie się telewizję cyfrową z abonamentem.
Dzięki za wszystko
Polecam anteny które są robione specjalnie pod DVB-T. W moim przypadku zrobiło to różnicę. Nieco lepszy kabel niż ten najtańszy też nie zaszkodzi