Join now - be part of our community!

EX520 - przykładowe ustawienia obrazu

nivalis
Visitor

EX520 - przykładowe ustawienia obrazu

Czy kalibracja podana we wcześniejszych postach do EX500 dotyczy również modelu EX520 ?, jeśli nie to proszę o jakieś przykładowe ustawienia z góry dziękuję

Edytowano 21.02.2012
Sprecyzowałem tytuł tematu.
Zimny

6 REPLIES 6
profile.country.pl_PL.title
stubbs.
Member

Każdy model jest trochę inny. Nawet w obrębie tego samego modelu zajdą różnice w wyświetlanym obrazie, gdy zmienisz parametr wielkości np z 40"-46" obraz będzie wyglądał inaczej. Nie będę rozpisywał się odnośnie silników graficznych i innych skomplikowanych rzeczach aby nie zanudzać wszystkich.
Natknąłem się przypadkowo dzisiaj na taką stronę SKALIBRUJTV.PL.
Mam nadzieję, że choć trochę przybliżę temat ustawień obrazu.
Jeszcze jeden link dla zainteresowanych, tym razem ze strony KOMPUTERSWIAT.PL.

Moim zdaniem, każdy człowiek trochę inaczej odbiera sygnały (wzrokowe, słuchowe, dotykowe etc.), gdzie dla jednego obraz będzie tętnił życiem i barwami, inna osoba stwierdzi, że razi ją nienaturalnie wyśrubowany obraz.

Pozdrawiam Stubb
Mylagos
Member

Każdy ma własne odczucia i każdy inaczej odbiera obraz jaki wyświetla TV. Stubb to naprawdę dobrze opisał. Co do ustawień z modelu EX500, czy będę pasowały do EX520 :c18 te modele różni sposób podświetlenia matrycy, więc moim zdaniem ustawienie będą inne. Musisz popróbować, skorzystaj z tych linków co podał je Stubb :c22

nivalis
Visitor

Dzięki bardzo za odpowiedz,widzę ze problem jest większy niż myślałem, ale w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie, czy kalibracja ma wpływ na kąty oglądania, bo moim zdaniem ten model 40 '' ma bardzo słabe.Porównywałem z innymi modelami i markami oczywiście z podświetleniem led i wyszło na korzyść tych innych. Co o tym sądzicie?

stubbs.
Member

Kalibracja, zwana potocznie ustawieniami obrazu, subiektywnie / obiektywnie* poprawia jego jakość (*niepotrzebne skreślić). Co do kątów oglądania - nie ma wpływu taka kalibracja. Może będzie minimalna poprawa, ale na pewno nie zwiększy go o 10 czy nawet 5 stopni.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Member

Profesjonalna kalibracja powinna być przeprowadzana przez osobę posiadającą odpowiednią wiedzę i najlepiej mającą urządzenia pomiarowe. Na potrzeby większości użytkowników (jak i mojej), najlepiej jest poświęcić trochę czasu i na spokojnie samemu przetestować różne ustawienia. Nie ma jednych super ustawień, ponieważ różni ludzie lubią różną charakterystykę obrazu i ona również zależy od źródła sygnału. Ja osobiście lubię obraz trochę przyciemniony, ostry, ale nie przesadnie.
Znajomy przesłał mi swoje ustawienia obrazu, których nie testowałem (nie mam tego modelu telewizora) - ale można mu zaufać. Ustawienia ma zastosowane do cyfrowego sygnału z Nki. Poniżej szczegóły:

Tryb obrazu: Własny
Podświetlenie: 8
Kontrast: 87
Jasność: 56
Nasycenie: 61
Odcień: 0
Temperatura barw: Ciepłe 1
Ostrość: 55
Redukcja zakłóceń: Off
Redukcja zakłóceń MPEG: Off
Redukcja zakłóceń punkt: Auto/Wył (według uznania)
Tryb filmu: Auto

Zaawansowane ustawienia:

Korekcja czerni: Min
Zaaw. zwiększ. kontrastu: Min
Gamma: 0
Automat. ograniczanie światła: Średnie (według uznania)
Czystość bieli: Śred. lub Wył
Żywy kolor: Min
Balans bieli:

Wzmocnienie R: 0
Wzmocnienie G: -4
Wzmocnienie B: 0
Przesunięcie R: -1
Przesunięcie G: -2
Przesunięcie B: -3

Uwydatnianie szczegółów: Min
Uwydatnianie krawędzi: Min
Naturalny kolor skóry: Wył
Konwersja i/p: Jakość (w niektórych rodzajach scen jest niedostępna)

stubbs.
Member

Najlepszym sposobem według mnie jest kombinowanie o którym pisali Koledzy Mylagos i Zimny. Aby kombinowanie nie przypominało gry na automatach - przypadkowe naciskanie różnych guziczków byle by pokonać przeciwnika - trzeba doczytać o różnych ustawieniach. Niektórym nic nie powie czym jest kontrast i jak zachowa się wyświetlany obraz, jeżeli będziemy zwiększać lub zmniejszać tą wartość. Także polecam szperanie w internecie i wyszukanie wszystkich haseł jakie mogą paść w ustawieniach obrazu - patrz post powyżej, który zamieścił Zimny.

Oczywiście chwalenie się swoimi ustawieniami, z których jesteśmy zadowoleni, na forum jest jak najbardziej wskazane :).

Pozdrawiam Stubb