Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czujnik obecności świetnie działa w świetle dziennym (wyłącza obraz pozostawiając dźwięk) natomiast w ogóle nie działa wieczorem przy oświetleniu sztucznym...
Jaka może być przyczyna?
Czy któraś z lamp nie świeci prosto w czujnik? Może zakłóca jego pracę?
Raczej nie ale jest w pokoju oświetlenie z odkrytymi żarówkami... Też myślałem, że to z powodu oświetlenia... A jak ten czujnik zachowuje się w ciemności? Pewnie też nie działa?
W moim telewizorze też ten czujnik różnie działa. Mam bardzo jasne oświetlenie, co prawda żarówki są zamknięte w kloszu i bezpośrednio ich nie widać. Ponadto telewizor jest na wprost okna. Gdy jest ustawiony telewizor na intensywne oszczędzanie energii to działa aż dobrze, wystarczy chwilę się nie ruszać i wyłącza obraz, natomiast gdy ustawię słabe oszczędzanie energii to prawie w ogóle się nie załącza. Pewnie musi być odpowiednie ustawienie czułości czujnika i poziomu oszczędzania energii, ale nie mogę do tego dojść.
Natomiast nie mogę ustawić funkcji informującej o zbyt blisko siedzącym przed telewizorem dziecku. Tylko raz mi się ona włączyła i więcej nic.
A masz w domu dziecko, czy chcesz żeby zadziałał na Twoja bliską obecność?
Dodam, że u mnie alarm zbliżeniowy bezbłędnie reaguje na zbliżenie się dziecka.
Mam w domu dziecko, które często ogląda telewizor z bliska i chcę, żeby telewizor na nie reagował. Jak chce włączyć tą funkcję to pojawia mi się na dole ekranu z prawej strony obraz z kamerki umieszczonej w telewizorze i biały kwadracik, który obejmuje twarz osoby znajdującej się przed telewizorem. Czy tą osobą musi być dziecko, na które ma reagować? Jak tą funkcję ustawić, aby reagowała na dziecko a nie np. na mnie?
Z góry dzięki za pomoc.
P.S.
Proszę o pilną pomoc.
Wg mnie alarm zbliżeniowy można tylko włączyć lub wyłączyć. Nie ma możliwości wybierania dodatkowych, szczegółowych ustawień. Telewizor ma prawdopodobnie wprowadzone algorytmy, dzięki którym rozpoznaje osobę jako dziecko. U mnie jest po prostu włączony i działa prawidłowo. Na działanie tego czujnika może mieć wpływ ustawienie TV względem źródeł światła.
Czujnik ten można tylko włączyć lub wyłączyć. Nie ma możliwości wyboru osoby na którą działa czujnik a na którą ma nie działać. Z technicznego punktu widzenia wyprodukowanie czujnika z odpowiednim oprogramowaniem jest możliwe ale baaardzo kosztowne i czasochłonne. Najprostsza opcja aby czujnik prosił o wpisaniu PESELu pilotem .